Château Sociando-Mallet położony jest w miejscowości Saint-Seurin-de-Cadourne, około dziesięciu kilometrów na północ od Pauillac, w apelacji Haut-Médoc. Dokument z marca 1633 roku wspomina o ziemiach szlacheckich tej gminy, należących do arystokraty pochodzenia baskijskiego imieniem Sociondo.
Znajdujemy także dokument z 1750 roku, dotyczący winnic Demoiselle Anne de Sossiondo. Z biegiem lat „Sociondo” (lub „Sossiondo”) zmieniło się w „Sociando” w wyniku błędu ortograficznego.
W 1831 roku właścicielką Sociando była Marie-Elisabeth Alaret. Była siostrzenicą Lamothe'a, żony Achille'a Malleta, kapitana marynarki wojennej. Zgodnie z ówczesnym zwyczajem należało dodać jego nazwisko do nazwy majątku, który został wówczas ochrzczony jako Sociando-Mallet.
Od XVII wieku Sociando-Mallet zajmuje jeden z najpiękniejszych żwirowych terroirów w Médoc, winnica wychodzi na ujście Gironde, położone w zagłębieniu zakrętu, który tam rysuje rzeka.
Terroir Sociando-Mallet składa się ze żwiru z okresu Guntzian, położonego na głębokim podłożu gliniasto-wapiennym. Pozwala Cabernet Sauvignon dojrzewać w doskonałych warunkach, a Merlot nabrać głębi i złożoności, doskonale regulując jednocześnie dopływ wody do winorośli. Terroir to dusza win Sociando, które zawdzięczają mu swoją złożoną strukturę, świeżość i elegancję.
Nieruchomość obejmuje 120 hektarów, z czego 83 to winnice, położone głównie na wschód od miejscowości Saint-Seurin. Winnica obejmuje wspaniały grzbiet Baleyron, który otacza rezydencję i budynki gospodarcze. Taka ekspozycja jest optymalna ze względu na nasłonecznienie winorośli, ale również tutejsze wiatry - ze względu na bliskość ujścia rzeki do oceanu. Wody rzeki i sąsiedniego oceanu łagodzą i regulują klimat, ograniczając wahania temperatury.
Odmiany winogron składają się z 42% Cabernet Sauvignon, 54% Merlot i 4% Cabernet Franc. Winorośl ma średnio 35 lat. Średnia gęstość sadzenia wynosi 8333 roślin na hektar, co odpowiada odstępowi między rzędami wynoszącemu 1 m i odstępowi między roślinami wynoszącemu 1,20 m. To duże zagęszczenie zwiększa powierzchnię liści i konkurencję między roślinami, co sprzyja produkcji skoncentrowanych winogron, bogatych w garbniki, cukry, kolor i aromat.
Produkcja wina odbywa się w tradycyjny sposób i wyłącznie przy użyciu naturalnych drożdży i bakterii występujących na winogronach należących do posiadłości.
Po dojrzewaniu w beczkach dębowych trwającym 15 miesięcy w przypadku drugiego wina - Demoiselle i 18 miesięcy w przypadku Sociando-Mallet, wina są butelkowane w posiadłości. Winnica szczególną uwagę przywiązuje do jakości korków, które muszą zapewnić doskonałą konserwację win przez czasami ponad 40 lat.
Château Sociando-Mallet produkuje wina o pełne, treściwe, o pięknej ciemnej i głębokiej barwie. Ich bukiet jest złożony, zwykle zdominowany przez nuty czarnych owoców, odrobinę mineralności i delikatną, dobrze zintegrowaną beczkę. W młodości często trochę „męskie”, z wiekiem wina zyskują harmonię i złożoność. Cechuje je świeżość, prostota i piękna długość.
Château Sociando-Mallet
108,00 zł